Rgp 20, 2024

„EMBank“ uždarbis 2024 m. pirmąjį pusmetį augo daugiau nei 50 proc.

Titulinis - „EMBank“ uždarbis 2024 m. pirmąjį pusmetį augo daugiau nei 50 proc.

Finansinius sprendimus smulkiam ir vidutiniam verslui teikiantis bankas „European Merchant Bank | EMBank“ pirmąjį šių metų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, augimą fiksavo kone visų savo finansinių rodiklių. Pastebimai augo ne tik pajamos, bet ir indelių suma bei verslo portfelis. Grynosios pajamos pastarąjį pusmetį perkopė 5 mln. eurų žymą.

„EMBank“ grynasis pelnas siekė iki beveik 636 tūkst. eurų, kai praėjusias metais tuo pačiu laikotarpiu – 311 tūkst. eurų.

Grynosios pajamos didėjo ketvirtadaliu iki 5,3 mln. eurų, o grynųjų palūkanų pajamos augo maždaug trečdaliu ir pasiekė kiek daugiau nei 2 mln. eurų.

„European Merchant Bank“ generalinis direktorius Sarp Demiray sako, kad tokie rezultatai rodo kryptingą banko augimą ir verslo klientų pasitikėjimą. Jis pažymi, kad prie teigiamų rezultatų prisideda ir stabilesnė ekonominė situacija, kuri leidžia verslams ramiau planuotis plėtrą.

„Pastarieji keli metai buvo gana įtempti, tačiau dabar verslai jaučia palengvėjimą. Tai, kad Lietuvoje smulkus ir vidutinis verslas turi potencialo įrodo ir tai, kad per metus įregistruota apie 20 tūkst. naujų įmonių. Kiek drąsiau veikti leidžia ir ekonominės prognozės, žadančios mažėjančią infliaciją. Plėtrą taip pat lemia ryškėjančios naujos tendencijos technologijų, dirbtinio intelekto, emisijų mažinimo srityje. Vis daugiau verslų investuoja į tai, o mes džiaugiamės, kad galime prie tokių pokyčių prisidėti“, – pažymi S. Demiray.

Pastebimai augo ir „European Merchant Bank“ verslo paskolų portfelis, nuo 33,1 mln. eurų iki 39,6 mln. eurų. Tuo metu bendra indėlių suma augo iki 136,9 mln. eurų, kai tuo pačiu metu praėjusiais metais siekė 118,3 mln. eurų.

Pasak „EMBank“ vadovo, bendrai pagal paskolų portfelio augimą Lietuva stipriai lenkia daugumą kitų ES šalių, o tai siunčia žinią, kad Baltijos šalių verslai vis drąsiau planuoja ateities veiksmus.

„Europos Centrinio Banko (ECB) duomenimis, verslo paskolų portfelis Lietuvoje per pastaruosius metus augo apie 8 proc. Artimiausią rezultatą Lietuvai fiksavo tik estai su 6 proc. Tuo metu Euro Zonos vidurkis yra kiek žemiau nulio. Žinoma, situacija yra dinamiška, o prie to prisideda ir 25 baziniais punktais sumažintos palūkanų normos, todėl, vertindami tai, kad šiemet prognozuojamas dar vienas palūkanų apkarpymas, manome, kad verslo motyvacija gali dar padidėti“, – akcentuoja S. Demiray.

Tuo metu „EMBank“ valdybos pirmininkas Ekmel Cilingir pabrėžia, kad banko rodikliai auga dinamiškai ir tai leidžia optimistiškai žvelgti į ateities planus.

„Sulaukiame vis daugiau pasitikėjimo iš verslo, kurie alternatyvas didiesiems bankams priima palankiai. Taip yra todėl, kad mes ir patys augame kartu su verslu, adaptuojame savo produktus pagal tai, ko verslui reikia esamuoju laiku ir ko prireiks netolimoje ateityje. Todėl kryptingai plečiame ne tik produktų pasiūlą, bet ir investuojame į ekspertų komandos stiprinimą“, – sako „EMBank“ valdybos pirmininkas.